Collega’s vertellen

Gerrit, Ambulant Persoonlijk Begeleider

Het tikje rebellie binnen HVO-Querido, vind ik heel waardevol
Wat ik heel waardevol vind is de diversiteit binnen de organisatie, en het tikje rebellie. Mijn missie is om het leven voor mijn cliënten een beetje prettiger te maken, met behoud van autonomie en eigen verantwoordelijkheid. Ik neem niet alles over. Het leukste aan mijn werk, vind ik het contact met de mensen, de betrokkenheid bij de stad en de vrijheid en autonomie die ik heb.

 

Ik fiets door Amsterdam, plan mijn eigen afspraken bij cliënten thuis of op locatie en ik kan met mijn laptop overal werken. Het is fijn als je cliënt je betrokkenheid waardeert, maar soms heb je ook te maken met frustratie en weerstand. Dan is het handig als je de dingen een beetje van je af kunt laten glijden, maar minstens zo belangrijk is het dat je je ervaringen kunt delen met collega’s. Wat mij typeert is mijn rustige no-nonsense houding en onbevooroordeelde blik. Mensen doen makkelijk hun verhaal bij mij. In mijn vrije tijd ben ik ook (gediplomeerd) kapper, ik drum af en toe in een band en ik ben vader van anderhalf jaar oude Mees.

 

Gerrit
Persoonlijk Begeleider Ambulant Team Psychosociaal

Viola, Zorg Coördinator

Lef maakt het verschil

Een ideale werkdag heb ik als mijn cliënt niet alleen tevreden is, maar ook het gevoel heeft gekregen dat hij het zelf heeft gedaan, dat hij er mag zijn, en ik ondersteun waar nodig. Natuurlijk is er niks mooiers dan van een klant een bos bloemen krijgen met kerst, omdat wat jij doet het verschil heeft gemaakt in zijn/haar leven. WAUW!

 

Een minder goede dag heb ik wanneer ik met mijn cliënt tegen vooroordelen aanloop. Helaas plakt de maatschappij soms sneller een label op mensen dan we zelf door hebben. Het is mijn persoonlijke missie te strijden tegen stigma’s en te blijven denken in mogelijkheden.

 

Naast reizen, houd ik er van om met vrienden samen te zijn, te eten, drankjes te drinken en te filosoferen over het leven. Ik stel graag de ‘ hoe en waarom’ vragen tot oneindig lang. En daarna dansen tot diep in de nacht! En ik ben een onwijs trotse moeder van twee fantastische kindjes, die mijn leven rijk en compleet maken.

 

Viola
Zorg Coördinator Ambulant Team Psychiatrie & Verslaving

Sietze, Ambulant Persoonlijk Begeleider

Volledig mezelf kunnen zijn, maakt het beste in mij los

Ik wilde op een constructieve manier werken met mensen die ondersteuning konden gebruiken. Mensen met dubbel/triple diagnose spraken mij vanaf het begin erg aan. Ik ben van mening dat het een kwetsbare groep is binnen de samenleving die misschien niet altijd een eerlijke kans krijgt en die gaat mij aan het hart. Wij werken met behulp van de Housing First methodiek waarbij onze klanten niet alleen ondersteuning, maar ook een dak boven hun hoofd krijgen. Voor mij is dit een enorm mooie uitdaging. Dat ik de vrijheid heb om mijn eigen persoonlijke twist aan de begeleiding te geven, maakt dat ik veel leer en ontdek over wat het beste bij mijn cliënt, en ook bij mij als persoonlijk begeleider past.

 

Als ik onverwacht een situatie een positieve draai heb kunnen geven, of een mooi markeringsmoment met mijn cliënt heb kunnen vieren, heb ik een topdag. En natuurlijk als ik voor mijn werk op mijn fiets door heel Amsterdam kan!

 

Sietze
Persoonlijk Begeleider Ambulant Team Psychiatrie & Verslaving

Daisy , Ambulant Gezinsbegeleider

Wees vooral jezelf in het werken met mensen

De krachtgerichte methodiek waarmee we werken – uitgaan van wat iemand kan en regie bij cliënten laten- past bij mij. Ik geloof erin dat mensen vanuit hun eigen krachten verder komen dan wanneer iets ze wordt opgedragen.

 

Je bent werkzaam door heel Amsterdam (zo leer je Amsterdam nog eens goed kennen) en je hebt veel vrijheid. Daar moet je mee om kunnen gaan. Je tijd indelen, je diverse werkzaamheden plannen etc.

Je werkt samen met gezinnen aan hun doelen en hierdoor ben je betrokken bij een mooi groeiproces. Een te gekke dag is voor mij een dag waarop ik zie en merk aan cliënten dat ze door hebben voor wie ze het doen; voor zichzelf en hun gezin. Waar ik tegen op zie in mijn werk? Het doen van de administratie zoals bijvoorbeeld krachtinventarisatie, actieplan etc. Cliënten kijken hier ook vaak tegenop. En toch hoort het er gewoon bij! Ik ben enorm blij met  mijn team waar ik mijzelf mag zijn, en we open staan om van elkaar te leren. Wat ik wil meegeven aan een toekomstig collega? Wees vooral jezelf in het werken met mensen. Dit geeft cliënten een vertrouwd gevoel. Doe het samen met de cliënt i.p.v. voor de cliënt. Hierdoor leren ze hun eigen krachten kennen.

 

Daisy
Gezinsbegeleider Ambulant Team Gezinnen

Emmie, Zorg Coördinator

Een toffe oplossing zoeken voor een probleem

Ik wil dat onze cliënten blij en gelukkig in hun huis kunnen wonen en dat ze zich door mij gezien voelen. Ik werk met mijn persoonlijkheid. Dat betekent voor mij dat ik echt ben en niet ‘iets speel’. We werken met mensen die beschadigd zijn door het leven. In de kern willen zij zich gewoon veilig en prettig voelen. Ik voel en merk dat we daar iets aan bijdragen.

 

In mijn team kan ik 100% mezelf zijn. Ook op shit dagen, als ik chagrijnig ben. We werken heel hard, en hebben veel lol en feestjes met elkaar. En harde humor, daar moet je wel tegen kunnen bij ons. Ik vind het leuk om een toffe oplossing te zoeken voor een probleem. Op een andere manier onze cliënten en hun problemen benaderen. En dat gaat vooral over mens zijn; je niet achter regeltjes verschuilen.

Ik vind het wel eens lastig als ik moeilijk contact krijg met klanten of wanneer ik – onterecht-  de wind van voren krijg. Ze hebben soms niemand anders of vinden het lastig om hun eigen aandeel in een probleem te zien. Naast werk word ik ook blij van bioscoop bezoeken, dingen maken op de naaimachine, klussen in mijn huis, zwemmen met mijn dochter, fietsen, spelletjes doen en drinken in de kroeg.

 

Emmie
Zorg Coördinator

Nathalie, Ambulant Persoonlijk Begeleider

Mooi om de ontwikkeling naar een ‘thuis’ te zien

Met mijn cliënten werk ik naar zelfredzaamheid en zelfrespect toe. Ik luister en vraag door, om ze hierbij te stimuleren. Van gesprekken met hen en van het luisteren naar hun persoonlijke verhalen, leer ik veel.

 

Cliënten die te maken krijgen met discriminatie of racisme motiveer ik om dit niet als ”normaal” te zien. Ik om bij cliënten thuis en zie hun vertrouwde omgeving. Gedurende de begeleiding zie ik hun hele thuis ontwikkelen, dat vind ik mooi. De keerzijde op sommige dagen? Bij cliënten voor de deur staan en zij niet opendoen.

 

Ik werk voor een doelgroep waar veel perspectief in zit. Andere mooie kanten aan mijn werk, vind ik de vrijheid. De mogelijkheid om met mijn werktelefoon en laptop overal te kunnen werken draagt daar enorm aan bij. En mijn team. Ik word geaccepteerd zoals ik ben, ook met mijn minder fijne kanten. Het is een team waar ik mijn rust kan vinden maar ook vanuit mijn enthousiasme mijn ideeën kan voorleggen en uitvoeren.

 

Tip voor een nieuwe collega? Observeer veel, blijf jezelf en neem je tijd om je dit werk eigen te maken.

 

Nathalie
Persoonlijk Begeleider, Ambulant Team Psychosociaal

Carlos, Ambulant Persoonlijk Begeleider

Stel je open om verrast te worden door het leven

Ik ken Amsterdam, de straat en houdt van mensen en hun verhalen. Iedereen verdient een leven, waarin kwaliteiten en kansen benut worden. Hoe ik daar aan bijdraag? Ik blijk het talent te hebben om op een heel natuurlijke manier aan te sluiten en contact te maken. Ik zet mijn enthousiasme en empathie in. Samen met mijn klanten zoek ik naar andere en nieuwe wegen om hun weg terug te vinden naar een zelfstandig leven. In mijn video vertel ik over een mooie ervaring met een cliënt aan zee. Dit omvat alles waar ik het voor doe. En naast mijn werk? Met mijn vrouw en dochter zijn! Oh, en ik maak graag radio en heb goede ‘dansmoves!’

 

Carlos
Persoonlijk Begeleider, Ambulant Team Psychiatrie & Verslaving

Marije, Zorg Coördinator

Stigma's de wereld uit krijgen!

We staan écht naast onze cliënten en laten de regie aan hen. Wij sturen bij op een creatieve manier. Dit maakt dat er een open en gelijkwaardige relatie ontstaat. Ik zet mij in om stigma’s de wereld uit te krijgen. In mijn werk kom ik het te vaak tegen dat onze cliënten niet voor vol worden aangezien. Dit vind ik verschrikkelijk om te zien. Ik geniet enorm van de vrijheid, op mijn fiets door Amsterdam en veel cliënten zien; elke dag is anders. Van dagen waarop ik veel moet rapporteren, of op kantoor moet doorbrengen krijg ik minder energie. In mijn team leren we samen elke dag en maken we elkaar sterker. Zolang dat zo blijft, blijf ik bij HVO-Querido. Na mijn werk? Dan breng ik liefst tijd door met mijn gezin, familie en vrienden. Of ik ga hardlopen, freubelen of naar de sauna.

 

Marije
Zorg Coordinator Ambulant Team Psychiatrie & Verslaving

Hamid, Ambulant Gezinsbegeleider

Complexe zaken eenvoudig maken voor cliënten

Ik heb een totaal andere opleidingsachtergrond (Personeel & Arbeid).

Mijn drijfveer om van betekenis te willen zijn voor een ander, maakt dat ik voor dit werk heb gekozen. Door de combinatie van werken met volwassenen en kinderen, zit er een specifiek element aan de problematiek en uitdagingen. De veiligheid van het kind staat altijd voorop. Het allermooiste in dit werk is voor mij het moment dat gezinnen ‘uitstromen’. Door onze samenwerking en vooral hun eigen kracht hebben ze hun leven op orde gekregen. Ik wil dat cliënten zoveel mogelijk zelf doen en eigen regie hebben. Ik ben er voor ze zodra dat minder goed gaat, of ze op weg geholpen willen worden. Wat ik vaak terug krijg is dat ik een groot talent heb om te relativeren. Met wat levenservaring en 3 kinderen, leer je dat vanzelf!

 

Hamid
Gezinsbegeleider Ambulant Team Gezinnen

 

Valerie, Zorg Coördinator

Kleine stapjes & grote doelen

Ik zie ons werk als een reis vol haltes waar kleine stapjes gemaakt worden en grote doelen worden bereikt. Wij zijn de schakel tussen onze klant en de maatschappij om allerlei dingen op orde te krijgen. Van huisartsbezoek, naar rechtszaak, naar kliniek, naar opleiding, naar dagbesteding, naar koken, naar relaties in de buurt, etc.

Elke stap die we met elkaar zetten, om onze klanten te ondersteunen wordt gedaan vanuit een creatief oogpunt. Ik geloof dat in creatieve processen warmte, liefde en moeite zitten. Als ik voel dat ik een band met mijn collega’s en mijn cliënten heb, voel ik me veilig en vertrouwd. Dat zijn topdagen. Wat me frustreert zijn dagen waarop ik – in de wereld buiten- geconfronteerd wordt met bureaucratie en ouderwetse systemen gebaseerd op macht en hiërarchie. En de -soms- verbale agressie waar je mee te maken krijgt voortkomend uit frustratie bij klanten. Ik begrijp die goed, maar blijft zwaar om mee om te gaan. De band met mijn collega’s en de tijd die we met elkaar doorbrengen helpen mij hier enorm bij.

Ontspanning? Met een goede wijn in een glas met een dun randje en klassieke muziek op de achtergrond, mooie gesprekken voeren over het leven.

 

Valerie
Zorg Coördinator Ambulant Team Psychiatrie & Verslaving

 

 

Ik heb relevante ervaring
en wil solliciteren

Ik heb interesse,
maar wil eerst meer weten