Collega’s vertellen

Dusty, persoonlijk begeleider

Wat ik leuk vind aan het werk is de variatie aan mensen

“Ik ben via mijn MBO-opleiding binnengestroomd. Via een kennis die bij HVO-Querido werkte, kon ik stage lopen. Ik deed de opleiding sociaal-agogisch werk met uitstroom naar sociaal-maatschappelijke dienstverlening. Een zorgcoördinator heeft me tijdens mijn stage begeleid. We zagen elkaar op dagelijkse basis. Met al mijn vragen kon ik bij hem terecht. Zonder afspraak. Dat heb ik als positief ervaren.

Ik heb meerdere stages gelopen bij HVO-Querido. Na de Varikstraat ging naar de Vaart. Daar heb ik mijn diploma behaald. Nadien ben ik voor een andere zorginstelling gaan werken. Toch kwam ik daarna weer uit bij HVO-Querido, team Oosterpark. Toen kwam er een vacature vrij bij de Varikstraat. Via een omweg ben ik weer op mijn oude stek terecht gekomen. Inmiddels weet ik hoe de organisatie werkt.

Wat ik leuk vind aan het werk is de variatie aan mensen. Ondanks hun problemen zijn ze gewoon actief in de maatschappij. Inspirerend vind ik dat. Er is menselijk contact, veel humor. Buiten heerst een negatief beeld van deze doelgroep, maar er gaan inspirerende verhalen achter schuil. Deal maar met de moeilijkheden waar ze tegenaan lopen. Dat maakt het boeiend.

Onze job is woonbegeleiding. Je zit in de thuissituatie van de client waarbij hij soms in een negatieve situatie kan zitten. Je probeert daar een positieve draai aan te geven en dat wordt niet altijd gewaardeerd. Dat is niet altijd even leuk. Onze doelgroep zijn verslaafden. Het lukt niet altijd om hen uit hun verslaving te halen. Dat maakt het lastig om het van je af te laten glijden.

Soms zijn er succesverhalen met een client. Iemand is bijvoorbeeld doorgestroomd naar een eigen woning. Daar heb je als team aan deelgenomen. Kleine dingen kunnen zijn: een uitje met een client. Positief is dat iemand dan niet met zijn verslaving bezig is geweest.”

Dusty
Persoonlijk Begeleider Varikstraat

Ellen, Teammanager

Ongelijkheid verkleinen is een drijfveer van me.

“Er zijn mensen die het slechter hebben dan ik. Vanuit dat sociale gevoel ben ik dit werk ooit gaan doen. Ongelijkheid verkleinen is een drijfveer van me.

Het werkveld binnen HVO-Querido is heel divers en dat vind ik leuk. Ik hou er niet van als het saai is; er moet reuring zijn. Gelukkig word ik omringd door prettige collega’s en cliënten die daar voor zorgen.

Ik ben een praktisch, nuchter en optimistisch ingesteld persoon. Die kwaliteiten kan ik goed gebruiken bij wat ik doe. Ook zie ik mezelf als een verbinder. Ik zie graag dat mensen hun talenten inzetten voor de organisatie. Door te kijken wat mensen in huis hebben en hen te stimuleren hun kwaliteiten te benutten.

Het werk is afwisselend; dat stimuleert je om creatief te zijn. Het is hier enigszins anarchistisch maar we werken wel binnen de kaders. Je kunt heel veel dingen zelf bedenken en oppakken.

Tegen een volle werkdag kan ik opzien. Maar het wordt altijd weer gewoon 12 uur. Ik vind het ook niet fijn als er gedoe of mot tussen collega’s onderling is en ze het bij mij neerleggen. Dan schakel ik desnoods hulp in en zoek ik naar een oplossing.

Ik wil iedereen die hier komt werken meegeven: cliënten hebben, net als jij en ik, hun eigen rugzak. We zijn gelijkwaardig aan elkaar. Als je hier komt werken, moet je niet het idee hebben dat je het even oplost. Nee, je staat naast de cliënt, je doet het samen. Ieder mens vereist een andere aanpak.

Als iemand je bedankt omdat je iets voor hem of haar voor elkaar hebt gekregen dan is dat heel erg fijn. Maar ik neem een compliment niet te persoonlijk, ik doe het omdat het mijn werk is.”

Ellen
Teammanager BW Masira (Beschermd Wonen) en BW Diemen

Kitty, Activiteitenbegeleider

Ik probeer cliënten zoveel mogelijk zelf de regie te laten hebben over wat ze willen doen

“Ik werk meer dan tien jaar bij HVO-Querido als activiteitenbegeleider. Voordat ik bij BW Masira kwam werken, heb ik in het toerisme, HRM en ouderenzorg gewerkt.  Ik vond het altijd al heel leuk om met mensen te werken. Uiteindelijk wilde ik  meer betekenen voor een kwetsbare doelgroep, die daardoor weinig kansen in de maatschappij heeft.

Wij werken met een doelgroep die het moeilijk vindt om sociale contacten te maken, om zelfstandig activiteiten te ondernemen. Daarom organiseer ik activiteiten en uitjes om zo cliënten uit hun isolement te halen en ze met elkaar in contact te brengen. Ik bied een luisterend oor zodat ze hun verhaal kwijt kunnen.

Ik probeer cliënten zoveel mogelijk zelf de regie te laten hebben over wat ze willen doen. Bij de kookactiviteit bijvoorbeeld laat ik ze zelf nadenken en bepalen hoe het menu eruit gaat zien. Veel cliënten zijn gehospitaliseerd, ze zijn niet  gewend om zelf  te kunnen bepalen wat ze willen. Ze weten ook vaak niet wat ze kúnnen.

Ik vind het heel fijn dat ik op een zelfstandige manier mijn werk kan inrichten. Ik vind het prettig dat er goede band is tussen mij en de cliënten; ze mij in vertrouwen nemen en hun verhaal durven te vertellen. Zij zien mij als een aanspreekpunt waar ze altijd terecht kunnen en zich veilig voelen.

Bouw eerst een goed contact op met cliënten, laat ze in hun waarde. Iedereen is anders dus iedereen heeft een andere benadering nodig. Leer ze eerst rustig kennen, dan weet je hoe ze moet benaderen.

Mijn dag is goed geweest als ik iets heb kunnen betekenen voor één of meer cliënten. Dit kan gewoon een praatje, een luisterend oor of een leuke groepsactiviteit zijn. Het gaat erom dat cliënten een gelukkig moment hebben gehad.”

Kitty
Activiteitenbegeleider BW Masira

Ik heb relevante ervaring
en wil solliciteren

Ik heb interesse,
maar wil eerst meer weten