Collega’s vertellen

Collega’s vertellen

Dusty, Persoonlijk begeleider
“Wat ik leuk vind aan het werk is de variatie aan mensen”

 

“Ik ben via mijn MBO-opleiding binnengestroomd bij HVO-Querido. Via een kennis die daar werkte, kon ik stage lopen. Ik deed de opleiding sociaal-agogisch werk met uitstroom naar sociaal-maatschappelijke dienstverlening.

 

Een zorgcoördinator heeft me tijdens mijn stage begeleid. We zagen elkaar op dagelijkse basis en met al mijn vragen kon ik zonder afspraak bij hem terecht. Dat heb ik als prettig ervaren.

 

Ik heb meerdere stages gelopen bij HVO-Querido. Na de Varikstraat liep ik stage bij de Vaart. Daar heb ik mijn diploma behaald. Daarna ben ik voor een andere zorginstelling gaan werken. Toch kwam ik weer uit bij HVO-Querido, in eerste instantie bij team Oosterpark.

 

Toen er een vacature vrij kwam bij de Varikstraat ben ik weer op mijn oude stek terecht gekomen. Omdat ik in verschillende teams heb gewerkt, wist ik al snel hoe de organisatie werkt.

 

Wat ik leuk vind aan mijn werk is de variatie aan mensen. Ik werk met cliënten met een drugverslaving in combinatie met psychiatrische problematiek. Er is menselijk contact, veel humor. Ondanks hun problemen zijn cliënten gewoon actief in de maatschappij. Inspirerend vind ik dat.

 

Buiten heerst een negatief beeld van deze doelgroep, maar achter deze mensen gaan inspirerende verhalen schuil. Dat maakt mijn werk boeiend!

 

Mijn job is woonbegeleiding. Je bent in de thuissituatie van de cliënt waarbij degene soms in een negatieve situatie kan zitten. Je probeert daar als begeleider een positieve draai aan te geven en dat wordt niet altijd gewaardeerd. Het lukt ook niet altijd om cliënten uit hun verslaving te halen. Het is soms lastig om dit van je af te laten glijden.

 

Toch zijn er ook succesverhalen met cliënten. Iemand is bijvoorbeeld doorgestroomd naar een eigen woning. Daar heb je als team met elkaar aan deelgenomen. Kleine dingen, zoals een uitje met een cliënt, waarbij degene even niet met verslaving bezig is geweest, geeft mij veel voldoening.”

 

Dusty

Persoonlijk Begeleider Varikstraat

 

Ellen, Teammanager
“Ongelijkheid verkleinen is een drijfveer van me”.

 

“Er zijn mensen die het slechter hebben dan ik. Vanuit dat sociale gevoel ben ik dit werk ooit gaan doen. Ongelijkheid verkleinen is een drijfveer van me.

 

Het werkveld binnen HVO-Querido is heel divers en dat vind ik leuk. Ik hou er niet van als het saai is; er moet reuring zijn. Gelukkig word ik omringd door prettige collega’s en cliënten die daar voor zorgen.

 

Ik ben een praktisch, nuchter en optimistisch ingesteld persoon. Die kwaliteiten kan ik goed gebruiken bij wat ik doe. Ook zie ik mezelf als een verbinder. Ik zie graag dat mensen hun talenten inzetten voor de organisatie. Door te kijken wat mensen in huis hebben en hen te stimuleren hun kwaliteiten te benutten.

 

Het werk is afwisselend; dat stimuleert je om creatief te zijn. Het is hier enigszins anarchistisch maar we werken wel binnen de kaders. Je kunt heel veel dingen zelf bedenken en oppakken.

 

Tegen een volle werkdag kan ik opzien. Maar het wordt altijd weer gewoon 12 uur. Ik vind het ook niet fijn als er gedoe of mot tussen collega’s onderling is en ze het bij mij neerleggen. Dan schakel ik desnoods hulp in en zoek ik naar een oplossing.

 

Ik wil iedereen die hier komt werken meegeven: cliënten hebben, net als jij en ik, hun eigen rugzak. We zijn gelijkwaardig aan elkaar. Als je hier komt werken, moet je niet het idee hebben dat je het even oplost. Nee, je staat naast de cliënt, je doet het samen. Ieder mens vereist een andere aanpak.

 

Als iemand je bedankt omdat je iets voor hem of haar voor elkaar hebt gekregen dan is dat heel erg fijn. Maar ik neem een compliment niet te persoonlijk, ik doe het omdat het mijn werk is.”

 

Ellen

Teammanager Hof van Socrates

 

Kitty, Activiteitenbegeleider
“Ik probeer cliënten zoveel mogelijk zelf de regie te laten hebben over wat ze willen doen”. 

 

“Ik werk meer dan tien jaar bij HVO-Querido als activiteitenbegeleider. Voordat ik bij BW Masira kwam werken, heb ik in het toerisme, HRM en ouderenzorg gewerkt. Ik vond het altijd al heel leuk om met mensen te werken. Uiteindelijk wilde ik meer betekenen voor een kwetsbare doelgroep, die daardoor weinig kansen in de maatschappij heeft.

 

Wij werken met een doelgroep die het moeilijk vindt om sociale contacten te maken, om zelfstandig activiteiten te ondernemen. Daarom organiseer ik activiteiten en uitjes om zo cliënten uit hun isolement te halen en ze met elkaar in contact te brengen. Ik bied een luisterend oor zodat ze hun verhaal kwijt kunnen.

 

Ik probeer cliënten zoveel mogelijk zelf de regie te laten hebben over wat ze willen doen. Bij de kookactiviteit bijvoorbeeld laat ik ze zelf nadenken en bepalen hoe het menu eruit gaat zien. Veel cliënten zijn gehospitaliseerd, ze zijn niet gewend om zelf te kunnen bepalen wat ze willen. Ze weten ook vaak niet wat ze kúnnen.

 

Ik vind het heel fijn dat ik op een zelfstandige manier mijn werk kan inrichten. Ik vind het prettig dat er goede band is tussen mij en de cliënten; ze mij in vertrouwen nemen en hun verhaal durven te vertellen. Zij zien mij als een aanspreekpunt waar ze altijd terecht kunnen en zich veilig voelen.

 

Bouw eerst een goed contact op met cliënten, laat ze in hun waarde. Iedereen is anders dus iedereen heeft een andere benadering nodig. Leer ze eerst rustig kennen, dan weet je hoe ze moet benaderen.

 

Mijn dag is goed geweest als ik iets heb kunnen betekenen voor één of meer cliënten. Dit kan gewoon een praatje, een luisterend oor of een leuke groepsactiviteit zijn. Het gaat erom dat cliënten een gelukkig moment hebben gehad.”

 

Kitty

Activiteitenbegeleider BW Masira

 

Mijn mogelijk­heden

Bij HVO-Querido bieden wij jou een baan met ruimte voor creativiteit en eigen inbreng. Wij bieden veel mogelijkheden voor gedreven professionals, die een agogische opleiding hebben afgerond. Ben jij iemand met een andere werk- of opleidingsachtergrond? Wil jij graag de overstap maken naar een baan in Zorg en Welzijn?

Ook voor jou hebben wij mogelijkheden. Kijk hiervoor op de pagina ‘zij-instromers over hun carrièreswitch’. HVO-Querido hecht veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Zo krijg je conform de CAO Sociaal Werk o.a. een individueel keuze budget en een opleidingsbudget.