“Bij de politie was ik veel bezig met het gedrag van mensen en minder met de mens achter dat gedrag.” Door het woonproject Poorthuis waar Hans (38) deel van uitmaakt met zijn gezin en waar jongeren wonen die steun kunnen gebruiken, ontdekte hij dat hier zijn hart ligt. Na 18 jaar actief geweest te zijn bij de politie besloot hij de overstap te maken.

Hans woont in Almere, is getrouwd en heeft drie kinderen. “Bij het Poorthuis ben ik voor jongeren een luisterend oor en passen mijn vrouw en ik af en toe op een kleintje van één van de jongeren. Je bouwt een band op.” Hans wilde meer betekenen voor mensen die hulp nodig hebben. “Ik ben begonnen met een opleiding integratief coaching. Dit is een opleiding die veel is gericht op je binnenwereld en coping mechanismen. Tijdens de opleiding moet je behoorlijk op je zelf reflecteren en aan jezelf werken, met als doel dat je straks een ander beter kan helpen.” Door deze opleiding werd Hans nog meer getriggerd. Via kennissen die bij HVO-Querido werken, kwam hij in aanraking met ons. “Ik heb mijn cv achter gelaten en heb een koffiedate gehad. In januari had ik mijn eerste gesprek en een maart begon ik.”

“Iedereen is welkom”

Hans vertelt hoe hij het afgelopen halfjaar ervoer: “Ik voelde me snel prettig hier. De sfeer op de Johan Huizingalaan is laagdrempelig, iedereen is welkom. Ook heb ik een leuk team.” Hans werkt in één van de ambulante teams psychosociaal.

Hij heeft gemerkt dat het werken met cliënten echt maatwerk vereist. Hij vindt het een uitdaging om zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeftes van de cliënt. Maar dat gaat wel goed. “Contact maken is een kracht die ik mee heb genomen vanuit de politie. Dat komt mede, omdat ik met heel diverse mensen in aanraking kwam bij de politie.” Een andere uitdaging zit voor hem in het kennen van instanties. “Een groot deel hiervan is nieuw voor mij en je hebt er met zoveel te maken.”

“Coaching helpt me milder voor mezelf te zijn”

De eerste dag bij HVO-Querido kreeg Hans alle inlogcodes en een druppel. “Dat gaf zo’n welkom gevoel!” Binnen zijn team had hij meteen een aanspreekpunt en daarnaast werd hem een coach aangeboden. “Haar begeleiding heeft me geholpen wat milder voor mezelf te zijn. Ik ben nogal perfectionistisch.” Hans heeft drie keer met zijn coach zij-instromer gezeten. Hij vertelt dat hij daardoor een betere balans heeft gevonden in zichzelf inwerken en prioriteiten stellen.

Naast deze begeleiding spijkerde hij zijn kennis bij met onder andere een training schuldhulp en motiverende gesprekstechnieken. Hij heeft ondertussen een eigen caseload. “Er gingen veel mensen weg toen ik binnenkwam, maar desondanks werd ik afgeschermd. Dat was fijn. De eerste weken ging ik mee met collega’s en daarna heb ik mijn caseload langzaam opgebouwd.”

“Ik houd wat meer afstand”

Hans heeft geen opleiding als pedagogisch medewerker. Toch ziet hij dat dat geen punt hoeft te zijn. Het kan soms zelf een meerwaarde zijn. Hij merkt dat er bij HVO-Querido een ontzettende passie is om mensen te helpen, wat soms maakt dat cliënten (te) veel ruimte krijgen en grenzen niet meer duidelijk zijn. “Een zij-instromer kan dan binnen een bestaande cultuur weer een frisse blik werpen op bepaalde werkwijze en afspraken.”

“Ook bij een casus waarbij diverse organisaties zoals de politie, is betrokken kan ik meekijken en meedenken vanuit mijn achtergrond. De neiging kan ontstaan om ons volledig verantwoordelijk te voelen voor de cliënt terwijl bepaalde verantwoordelijkheden en taken bijvoorbeeld bij de politie liggen.”

“We kijken met een frisse blik”

Hans is positief over het feit dat HVO-Querido zij-instromers aanneemt. “Het kost meer investering, maar ik denk dat je er wel wat voor terugkrijgt als organisatie. Wij kijken met een frisse blik en vanuit andere invalshoeken. Zij-instromers nemen eigen ervaring mee en dat kan verrassend werken.”

Hans

Persoonlijk Begeleider Ambulant Team Psychosociaal